Dikuasakan oleh Blogger.

Popular Posts

RSS

Pages

BAB 2 : NUTRISI 
Kelas-kelas Makanan:
  • Mineral
  • Vitamin
  • Air
  • Pelawas
  • Protein
  • Karbohidrat
  • Lemak
KEPENTINGAN GIZI SEIMBANG :

Umur- kanak-kanak yang aktif memerlukan tenaga yang lebih banyak berbanding dengan orang yang lebih tua.Mereka memerlukan protein yang lebih banyak.

Saiz badan - Individu yang berbadan besar memerlukan tenaga yang lebih banyak daripada individu yang berbadan kecil kerana jisim badan mereka.

Jantina - Lelaki yang memerlukan tenaga yang lebih banyak kerana mereka lebih aktif dan lebih cepat kehilangan haba.

Pekerjaan - Orang yang melakukan kerja-kerja berat seperti buruh binaan

Iklim - Penduduk di negara yang beriklim sejuk memerlukan tenaga yang lebih banyak untuk mengekalkan suhu badan.

Keadaan kesihatan - Seorang pesakit memerlukan tenaga yang lebih banyak untuk memulihkan kesihatan.
                                Pesakit diabetes dan darah tinggi memerlukan gizi yang tertentu


SISTEM PENCERNAAN MANUSIA

 Sistem pencernaan manusia terdiri daripada salur pencernaan yang merupakan satu saluran yang bermula dari mulut dan berakhir dari dubur.Organ2 seperti hati,pundi hempedu dan pankreas bukan sebahagian daripada salur pencernaan tetapi berfungsi merembeskan bahan kimia.




 




AMALAN PEMAKANAN YANG SIHAT 


Tips Amalan Pemakanan Sihat

1. Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang digunakan untuk membeli makanan.

2. Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya “BismilLah” dan menyudahi dengan “AlhamdulilLah”.

3. Jangan makan dan minum sambil berdiri, berjalan atau baring.

4. Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.

5.Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan ais batu sangat tidak digalakkan.

6. Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.

7. Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.

8. Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.

9. Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.

10. Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi.

11. Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar. Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.

12. Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda.

PIRAMID MAKANAN
                       








DIETLAH UNTUK KESIHATAN ANDA
KLIK DISINI ---> DEIT SEIMBANG UNTUK PEMILIHAN MAKANAN YANG 
SIHAT

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 ulasan:

Catat Ulasan